Ülkemizdeki çoğu üretim işletmesi öncelikle önce ürün tasarımını yapmakta daha sonra ise bu tasarımı üretiminden sorumlu mühendislere, nezaretçilere ve mali analistlere vermektedir. Ürün maliyeti, tasarımda belirlenen üretim süreçlerine ve malzemelere standart maliyet faktörlerini uygulayarak belirlenmektedir. Bu durum çoğunlukla maliyetin pazar fiyatının üstünde kalmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla ya üretim durdurulmakta ya da ürün pazara sürülmüşse hedeflenen kâr oranını sağlamada başarısızlık gözlenmektedir.
İster tek ürün üreten işletmeler olsun isterse farklı ürün üreten işletmeler olsun muhasebe sistemlerinde ve mali tabloların da tahmini maliyete dayalı muhasebe sistemini kullanmak durumunda kalmaktadır.
Maliyet yönetiminde her bir ürün veya hizmet için kabul edilebilir temel iki maliyet sistemi vardır. İlk sistemde hem maliyet düşürme hem de maliyet kontrol fonksiyonları söz konusudur. İkinci sistemde ise sadece maliyet düşürme fonksiyonu söz konusudur. Ülkemizdeki işletmeler ağırlıklı olarak ikinci sisteme odaklanmaktadır.
İşletmelerin yalnız maliyet düşürme veya maliyet kontrolüne önem vermesi maliyet planlaması ve yönetimi açısından yetersiz kalmaktadır. Özellikle istikrarsız ekonomik büyümenin söz konusu olduğu ülkeler de tamamen anlamını yitirmektedir.
AA Kurumsal Gelişim olarak maliyet planlama ve yönetimi amacıyla yaptığımız çalışmalardan bazıları aşağıda verilmektedir;
AA Kurumsal Gelişim® danışmanlığı ve gözetimi ile maliyet planlama ve yönetiminde süreklilik sağlayarak rekabet gücünüzü artırmanız daha kolay olacak...
Uygulama Örneği 1:
Otomotiv ana sanayiye dünya çapında üretim yapan orta ölçekli bir üretim işletmesi olası maliyet avantajlarını gözlemleri ve araştırmaları ile belirlemeyi amaçlamaktadır. Zaman içerisinde işletme bünyesinde ve işletme dışında oluşabilecek olası maliyet avantajlarını stratejik yönetim sürecinde değerlendirmeye almak istiyor.
İşletme bünyesinde görülebilecek maliyet avantajları şunlardır:
İşletme dışı maliyet avantajları ise şunlardır:
Uygulama Örneği 2:
Ürün tasarımında ve işlevselliğinde rekabetçi kalabilmenin önemli olduğu bir üretim işletmesinde daha etken bir maliyet planlaması ve yönetimi kurmak amaçlanmaktadır.
Uygulama Adımları Önerileri:
Uygulama Örneği 3:
Büyük ölçekli bir banka genelinde maliyet bilinçlendirmesine ilişkin bir proje uygulamaya alınacaktır. Uygulama adımlarımızı aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz.
Adım 1: Maliyet Bilinçlendirme Programının Tanımlanması: Oluşturulacak proje ekibiyle birlikte saptanan maliyet kalemlerinin bir yıl süresince bankaya etkisi ve sürekliliği saptanır ve raporlanır. Verilen hizmetlerin kalitesindeki devamlılık ve / veya müşteri memnuniyeti adına değiştirilemeyecek etkiler varsa yarım günlük toplantıda yönetimden geribildirim alınır.
Adım 2: Hedefleri Planlama: Sonraki aşamada tasarruf bilincinin marka algısı, kurum kültürü, müşteri ve çalışan memnuniyetine etkileri tanımlanır. Bu aşamada sorulan bazı sorular:
Adım 3: Acil Tasarruf Programı: Alışılmış bir değişim programına kıyasla tasarruf programları tanım ve anlamlarından ötürü acildir. Bu nedenle durum analizleri bir kez hazırlanıp yönetimin geri bildirimi alınır ve uygulama programı çıkarılır. Programlar görsel tekrar (bilinçaltına yönelik mesajlar) ve eğitişim (eğlenceli etkileşim) formatında düzenlenir.
Adım 4: Tasarrufu Teşvik: Günümüzde çoğu marka gelişmiş süreç kontrol sistemleri uygular. Bu nedenle çalışanlardan tasarruf programına ilk tepkiler, “daha fazla tasarruf mu?” şeklinde olabilir. Çalışmalarımız gösteriyor ki orta-büyük (1,500-50,000) ölçekli işletmelerde çalışan alışkanlıklarına bağlı görünmeyen maliyetlerin toplamı ortalama 1 mio Euro ve üzeri düzeyindedir. Her değişim programında olduğu gibi tasarruf bilinci programında da fikir önderlerini programın içselleştirilmesi için katalizör olarak yararlı kılmak için manevi tatmine yönelik (geniş nüfusa takdim / onurlandırma) öneri ve ödül yönetim sistemi çalışmaları uygulanır.
Adım 5: Yayılım: Uygulama kurumdan kuruma tamamen farklılık gösterebilir. Yayılım sürecine alışkanlık değişikliğini ve nasıl yapılacağını anlatan eğitişim (eğlenceli etkileşim) atölyeleri ile başlanır. Çalışma ve yaşama alanlarında sergilenecek tasarruf bilinçlendirme görselleri ile ilgili farkındalık için öncesi / sonrası algı anketleri düzenli olarak uygulanır ve proje ekibine raporlanır. Altı ay sürmesi öngörülen standart bir programın sonunda başlangıçta belirlenen maliyet kalemleri gerçekleşmelerinin tekrar-ölçümü yapılır ve fayda / maliyet raporu yönetime sunulur.
AA Kurumsal Gelişim olarak maliyet planlaması ve yönetiminde sizlerle birlikte çalışmak istiyoruz. Bizlerin danışmanlığı ve gözetimi ile maliyet avantajlarınızda süreklilik sağlayarak rekabetçi gücünüzü artırmanız daha kolay olacak...
Görüşme organizasyonu ya da etkinliğe kayıt için formumuzu doldurabilirsiniz.